Boekhouden: Iedereen kan het! Met deze boekhoudtips hou je overzicht.
553
post-template-default,single,single-post,postid-553,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Boekhouden: iedereen kan het!

Boekhouden: iedereen kan het!

Je eigen boekhouding, of de boekhouding van een bedrijf of instelling kan een hele klus zijn. Veel mensen zien er als een berg tegenop om weer de financiën te moeten bekijken, bijwerken en vervolgens bij de belastingdienst indienen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de boekhouding uit te besteden een ZZP’er het werk te laten doen. Dit kost je echter zo €100 per maand! Dit bedrag is vaak toch wat gaan de hoge kant, maar het boekhouden wordt door bijna iedereen als een moeilijke taak ervaren. Wat kun je hier aan doen?

Gebruik een boekhoudprogramma

Een goede oplossing voor iedereen die de boekhouding erg lastig of vervelend vind is het gebruik van een boekhoudprogramma. Er bestaan zeer veel verschillende boekhoudprogramma’s die allemaal eigen specificaties en ontwerpen hebben. Gelukkig bestaan er ook simpele boekhoudprogramma’s, speciaal ontwikkeld voor mensen die niet heel veel kennis van het boekhouden hebben (Elma de Bruijn van ZelfBoekhouden.org heeft hier een interessant artikel over geschreven). In deze programma’s kom je meer te weten over de verschillende aspecten van het boekhouden en wordt je bij het daadwerkelijke uitwerken van de financiën geholpen. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij

  • ​berekeningen maken
  • overzicht zien van inkomsten en uitgaven
  • maken van periodieke – en jaaroverzichten

Met zo’n eenvoudig boekhoudprogramma kun je dus gegarandeerd zelf je financiën regelen. Je hoeft niet meer tegen al het werk aan te hikken maar je kunt eenvoudigweg de gegeven in het programma laden en het programma veel van het werk laten doen. Daarbij bespaar je op deze manier veel kosten die je anders had uitgegeven aan een boekhouder om het werk voor jou te doen. Jij houdt de touwtjes in handen en bepaalt wanneer je aan het werk gaat. En dat allemaal op een laagdrempelige manier zodat je niet verstrikt raakt in moeilijke klusjes.

Leestip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/begrippenlijst/belasting-betalen-wanneer/ 

Hou je administratie op orde

De administratie op orde houden kan een heel gedoe zijn. Toch is het ontzettend belangrijk dat de administratie goed wordt bijgehouden. Op deze manier heb je altijd een overzicht van alle zaken waar jij of anderen inzicht in kunnen hebben. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht om een administratie bij te houden. Wat is allemaal belangrijk bij het op orde houden van de administratie?

  • 1.​ Zorg regelmatig voor een update! We beginnen met een voor de hand liggende tip: werk regelmatig aan je administratie. Voor sommige mensen zal dit betekenen dat ze er dagelijks even in duiken, bij anderen volstaat één keer per week of zelfs 2 keer per maand. Het hangt natuurlijk af van hoe groot je onderneming is.
  • 2.​ Bewaar oude gegevens zorgvuldig. Misschien denk je bij jezelf ‘deze gegevens zijn al jaren oud, dat kan wel weg!’ maar dit hoeft niet het geval te zijn. Je hebt een bewaarplicht van zeven jaar op meerdere onderdelen. Meestal worden dit de basisgegevens genoemd. Dit zijn grootboek, debiteuren-, crediteuren-, voorraad-, in- en verkoop- en indien van toepassing de loonadministratie.
  • 3.​ Ga zorgvuldig te werk. Het kan vooral in het begin wat moeite kosten om alles goed en zorgvuldig op orde te brengen maar het kan je ook veel opleveren. Denk bijvoorbeeld maar aan de kleineondernemersregeling (kor). Dit houdt in dat je in aanmerking kunt komen voor belastingvermindering als je een kleine zelfstandige onderneming bent.
  • 4.​ Gebruik hulpmiddelen. Je hoeft niet alles helemaal zelf te doen. Er bestaan talloze computerprogramma’s die jouw administratie een stuk makkelijker kunnen maken. Het is zelfs mogelijk om bestanden te downloaden die de boekhouding in Excel gemakkelijk maken.

Leestip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/begrippenlijst/belasting-reserveren/

Tip één is misschien wel de belangrijkste. Als je namelijk dagelijks of wekelijks de gegevens bijwerkt hoeft het helemaal niet zo’n enorme klus te zijn en kun je het overzicht gemakkelijk behouden. Laat je het werk opstapelen dan zie je er steeds meer tegen op en is het uiteraard ook meer werk. Als je er echt niet uit komt kun je natuurlijk een ZZP’er als boekhouder inhuren voor de administratie en belastingteruggave, maar dit zal al snel €100 per maand kosten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.